De kindvriendelijke tuin: eetbare planten en kruiden (deel 1)

Een spannende, kindvriendelijke tuin ontwerpen is een uitdaging. Zo heb je als kind ruimte nodig om te spelen en rennen. Je hebt hagen nodig om jezelf achter te kunnen verstoppen. Maar hoe maak je van je tuin een ‘pretpark’ voor kinderen? Hoe wordt tuinieren een spannend kinderavontuur? Behalve een speelruimte kan een kindertuin zeker ook een ontdekkingsplek zijn waar planten de hoofdrol krijgen. In deel 1: eetbare planten en kruiden.

Probeer een kindertuin te vullen met planten die nieuwsgierigheid opwekken, zoals planten met tot de verbeelding sprekende namen of met bloemen die bijzondere vormen hebben. Ook blad kan een interessante rol spelen. Bijvoorbeeld blad dat bij de lichtste aanraking een heerlijke geur verspreidt of blad dat wollig behaard is en zodoende uitnodigt tot aanraken. Tot slot is er natuurlijk de grote groep planten met eetbare delen. Denk aan kleinfruit als bessen en aardbeien maar ook slaplanten, een rode kool of tomatenplant aan stok zijn prima in een border te verwerken. Wat is er heerlijker – en gezonder! – voor een kind om een zelf gekweekte cherrytomaat uit eigen tuin te snoepen?

Mini pluktomaten

Met de huidige trend van eetbare planten is geur en smaak in de kindertuin overigens buitengewoon simpel te verwezenlijken. Wie in het voorjaar een willekeurig tuincentrum binnenloopt, ziet een groot aanbod van groente- en kruidenplanten. Zelfs in de kleinste ruimte is te werken met mini pluktomaten als de cherrytomaat Pick-a-Tommy. Ook in minivorm zijn er tegenwoordig paprika’s, komkommers, courgettes en aubergines verkrijgbaar. Of zet gewoon eens wat spruitkool tussen de Hosta’s.

Concurrentie met computergames

Daarnaast zijn er natuurlijk tal van kruiden. Naast de gangbare munt, tijm en salie ook verrassend veel andere geuren en smaken. Denk daarbij aan appelmunt en chocolademunt  en de sterk naar citroen geurende Aloysia citriodora (vaak nog in de handel als Lippia citriodora). De voorbeelden in dit artikel zijn eigenlijk nog maar een tipje van de sluier. Wie er zich iets meer in verdiept, ontdekt dat de kindertuin een serieuze concurrentieslag kan aangaan met computergames.

Tuinschets aanvragen