De kindvriendelijke tuin: sprekende plantnamen en spannende tuinlegendes (deel 2)

Een spannende, kindvriendelijke tuin ontwerpen is een uitdaging. Zo heb je als kind ruimte nodig om te spelen en rennen. Je hebt hagen nodig om jezelf achter te kunnen verstoppen. Maar hoe maak je van je tuin een ‘pretpark’ voor kinderen? Hoe wordt tuinieren een spannend kinderavontuur? Behalve een speelruimte kan een kindertuin zeker ook een ontdekkingsplek zijn waar planten de hoofdrol krijgen. In deel 2: sprekende plantnamen en spannende tuinlegendes.

Wat betreft de tot de verbeelding sprekende plantnamen is er heel wat keuze. Er zijn veel planten die grappige Nederlandse namen hebben. Vaak namen met een aannemelijk verhaal maar soms ook onverklaarbaar. Sla de tuinboeken er maar eens op na en laat u verrassen. Zo is bijvoorbeeld onbekend waarom het afrikaantje ‘Afrikaantje’ heet. Wel is duidelijk dat de plant niet uit Afrika maar uit Midden-Amerika – met name Mexico – komt. Over de naam klaproos (Papaver rhoeas) gaan meerdere verhalen de ronde. Een tot de verbeelding sprekende versie is dat het plukken van een bloem de bliksem aantrekt. In sommige Nederlandse dialecten spreekt men daarom over donderbloem.

Bloemetje-van-drie-kwartier

Bij juffertje-in-‘t-groen (Nigella damascena) is de naamsverklaring wat vriendelijker. Deze plant heet zo omdat de zacht getinte bloemen min of meer zijn ingepakt met een grote hoeveelheid ‘kantachtig’ blad. Amusanter is weer de naamsverklaring bij de bloemen van guichelheil (Anagalis arvensis) die overdag slechts kort geopend zijn. In de volksmond heet de plant bloemetje-van-drie-kwartier. Misschien leuk om dat eens met de stopwatch te controleren.

Zeug-met-biggen

Polygonatum multiflorum heet salomonszegel omdat bloemstengels uit voorgaande jaren opvallende littekens achterlaten op de ondergrondse wortelstok. Lastig om dit tijdens een wandeling door de tuin zichtbaar te maken maar wie een kind vertelt dat de plant soms ook zeug-met-biggen wordt genoemd, heeft meteen de aandacht. Die laatste naam verwijst naar de bloemen die netjes naast elkaar gerangschikt aan de stevige stengel hangen, als een rij zogende biggen aan het moedervarken.

Beter slapen

Lievevrouwebedstro (Galium odoratum) is een plant waaraan diverse legendes kleven. De naam zou onder andere verwijzen naar de jonge Maria die als baby een lastige slaper was. Haar moeder plukte bloemen van deze plant die, eenmaal verwelkt, heerlijk geurden. Ze vulde een kussen met een grote hoeveelheid van deze verwelkte bloemen en legde dat als een matras onder haar baby. Vanaf dat moment sliep Maria als een roos!

Tuinschets aanvragen