Een kleurrijke bloemenwei in je tuin

Om je tuin op te leuken kun je kant-en-klare bloemenmengsels met zaden gebruiken. Er zijn bloemenzaden verkrijgbaar die zijn vermengd met een organische bodemverbeteraar. Dit zorgt voor een betere verdeling en een goede beworteling. Op deze manier verrijken de bloemenmengsels de biodiversiteit boven als onder de grond en verbeteren ze ook de bodemstructuur.

Afhankelijk van de gekozen mix trekken de bloemen vlinders, nuttige insecten, bestuivers en lieveheersbeestjes aan en heb jij een kleurrijke bloemenwei die zorgt voor een bloemenpracht van juni tot diep in het najaar. Behalve grote sierwaarde leveren de kleurrijke bloemen een belangrijke bijdrage aan een betere biodiversiteit. Ze zijn aantrekkelijk voor vlinders, honingbijen en andere bestuivers die er maar wat graag nectar komen ‘tanken’. Ook worden er nuttig insecten gelokt die kunnen helpen bij tuinproblemen. Lieveheersbeestjes eten bijvoorbeeld bladluizen op!

Eenvoudig zaaien

Je kunt de bloemenmengsels van maart t/m juni zaaien op een zonnig tot half schaduw plekje in de tuin. De eerste bloemen verschijnen dan vanaf het begin van de zomer. De verpakkingen zijn voorzien van handige strooigaten voor een gelijkmatige verspreiding. Nadat de bodem zaaiklaar gemaakt is, verspreid je het zaad gelijkmatig over de grond en hark je het vervolgens zachtjes en oppervlakkig in. Vergeet vervolgens niet om het geheel goed aan te drukken voor een goed contact tussen de zaden en de grond. Geef vervolgens voldoende water voor optimale ontkieming. Om te voorkomen dat de zaadjes wegspoelen is het belangrijk om water te geven met een fijne, zachte straal. Of gebruik een handig trucje: leg een stuk jute of vitrage over het zaaibed en geef dan water.

Fotocredit: DCM

Tuinschets aanvragen