Kleine Tuin Ontwerpen

Een kleine tuin ontwerpen kan toch iedereen? Nou het vraagt om slim en creatief gebruik van de ruimte. Onze professionals tonen de fijne kneepjes van het vak. Het vinden van de juiste ruimtelijke invulling, een goede balans tussen verharding, beplanting en rekening houdend met privacy, eventuele hoogteverschillen en ga zo maar door… Kortom, het vertalen van alle wensen naar een praktisch tuinontwerp op papier is een vak apart.

Een Kleine Tuin Ontwerpen? Tover je kleine tuin om tot paradijs!

Het tekenen en aanleggen van een tuin moet vooral tuinplezier opleveren. Wat je niet wilt is een reeks van teleurstellingen. Of, nog erger, extra kosten die je moet maken omdat je (deels) opnieuw moet beginnen. Door een relatief kleine investering in een tuintekening voorkom je dat je fouten maakt bij veel grotere investeringen tijdens de aanleg. Een tuintekening is het startpunt voor je tuin. Met de juiste indeling en materialen breng je een tuin in balans. Nu kun je natuurlijk zelf wat lijnen op papier tekenen. En mogelijk heb je dat ook al geprobeerd. De meeste mensen komen er dan al snel achter dat er wat meer komt kijken bij het maken van een goede tuintekening. Het kost tijd én – belangrijker – je moet kennis hebben van ruimtelijke inrichting, materialen en beplanting.

De “Do’s & Don’ts” bij een kleine tuin ontwerpen?

Het is belangrijk dat je een tuin creëert die qua stijl en uitstraling compleet bij je past. Het is dus belangrijk om te kiezen voor planten, materialen en een stijl waar je jezelf in herkent. Een van de grootste fouten die gemaakt wordt bij het ontwerpen van een kleine tuin is dat er té veel ruimte wordt ingenomen door het terras. Logischerwijze, hoe meer verharding, des te minder planten. Hoe minder planten, hoe minder beleving in je tuin.

Een van de meest belangrijke onderdelen voor de juiste tuinbeleving is de privacy. Het is enorm belangrijk dat je jezelf ‘vrij’ voelt in je eigen tuin. Inkijk en geluidsoverlast kunnen bijna altijd worden voorkomen, ook in kleine tuin.

Een belangrijke voorwaarde voor de juiste beleving in je tuin is ook nog de hoeveelheid zorg die je tuin van je vraagt. Bloempotten die elke dag water nodig hebben, groente of kruiden die veel aandacht vereisen. Zolang je daar ook ‘de tijd’ voor hebt is het prima. Er zijn tientallen manieren om het onderhoud in je tuin te beperken. Neem bijvoorbeeld het onkruid tussen de stenen en de voegen. Met een duurzaam voegmiddel laat je het regenwater door, maar groeit er geen onkruid.

Je kleine tuin groter maken… Het kan!

Wellicht klinkt het logisch, echter zijn er genoeg mensen die er geen rekening mee houden… bij een beperkte ruimte moet je zorgen voor elementen die niet te groot zijn. Zo zou je misschien wel moeten kiezen voor een frans tuinsetje in plaats van een royale loungebank. Een grasveldje om ’s zomers je badhanddoeken op uit te spreiden moet gewoon ook heel beperkt blijven of misschien wel een stukje kunstgras zijn. En zo geldt dat met alles.

Je kleine tuin kan je groter maken door met verschillende hoogtes te werken én elementen zoals bijv. haagblokken. Een belangrijk gegeven bij het ontwerpen van een kleine tuin is dat ontwerpers moeten proberen zoveel mogelijk zaken met elkaar te combineren of een dubbelfunctie geven. Een pergola kan tegelijkertijd een schommel of schaduwbrenger zijn (met bijvoorbeeld schaduwdoek); een zandbak kan later een vijvertje worden; een hoogteverschil kan ook een zitbankje zijn; een tuinafscheiding kan een opbergkast zijn en in een haagblok bouw je simpel een sokkel in voor een leuk kunstwerk.

Een aantal praktische tips:

  • Leg een slingerpad aan en plant lage hangen om gedeelten van de tuin af te schermen. Zo zie je niet hoe veel (of weinig) tuin er nog achter de haag ligt. Hierdoor oogt alles groter.
  • We zeiden het net al… Werk in de hoogte. Dit kan je ook doen met klein bomen. Kies voor een boom met een smalle en open kroon zodat er zo min mogelijk schaduw in de tuin valt.
  • In een kleine tuin raden we aan om te kiezen voor een kleine steen. Dit creëert meer beleving en hierdoor oogt de tuin een stuk groter. Kijk eens op MBI voor meer bestrating inspiratie.

Een Tuinontwerp voor de Kleine Tuin

Met een tuinontwerp voor de kleine tuin bij Tuinschets.nl vertalen we jouw wensen in een tuinplan waar je jarenlang van kunt genieten. We willen je zo goed mogelijk op weg helpen met de juiste indeling en inrichting, passend bij je wensen en budget. We houden je investering in een tuintekening zo laag mogelijk door onze digitale manier van werken door creativiteit en kwaliteit te combineren met efficiency en zorgvuldigheid.

Het laten maken van een tuintekening is zeker niet alleen geschikt voor grote tuinen. Ook voor kleine tuinen is een goed begin belangrijk. Voor onze tuinontwerpers is een kleine tuin een even grote uitdaging. Bovendien, wij maken meer tuintekeningen voor kleine tuinen dan voor grote tuinen.

Heb jij hulp nodig bij een goede start? Kies dan voor een professionele (2d) tuintekening op maat.

Tuinschets aanvragen