Tip van de hovenier: eerst het ontwerp, dan de keuze voor bestrating

Veel hoveniers kijken bij een nieuwe tuin altijd eerst goed naar het ontwerp, naar de lijnvoering. Pas daarna denkt de hovenier na over de keuze van het bestratingsmateriaal. Vaak doen mensen dat precies andersom. Tuinschets.nl vraagt hoveniers regelmatig om advies en tips. In dit artikel: kiezen voor de trends of kijken wat echt in het ontwerp past?

”Neem die grootformaat tegels. Daarmee ben je meteen aan die extreme maat gebonden. Mijn stelling is: hoe groter de tegel, hoe minder mogelijkheden je hebt”, vertelt deze hovenier. Bestrating moet volgens hem rust uitstralen. “Het draait om terughoudendheid. In een tuin gebruik ik liefst zo min mogelijk verschillende materialen.” Deze hovenier heeft daarbij een duidelijk voorkeur voor gebakken klinkers en natuursteen. Het bijzondere van gebakken klinkers is de natuurlijk uitstraling. “De kleur blijft goed behouden. Na 100 jaar ziet het er nog hetzelfde uit.” 

Natuurlijke uitstraling

De prijs van gebakken materiaal is over het algemeen hoger dan die van beton. “Er zijn ook gebakken klinkers verkrijgbaar in UWF-formaat. Half zo dik dus goedkoper in aanschaf. Nog altijd duurder dan beton maar de prijs is het dubbel en dwars waard.” Klinkers in UWF-formaat zijn volgens de hovenier prima geschikt voor terrassen en looppaden. Voor de oprit of parkeerplaats adviseert hij het traditionele dikke materiaal te blijven gebruiken.

Bij natuursteen is een goede voorlichting belangrijk. De laatste jaren is in veel tuinen het zogenaamde Asian Blue gebruikt. Tegels van hardsteen afkomstig uit Azië. “Maar dat is een verzamelnaam voor gesteente dat veel kalk bezit. Niet extreem hard dus en daardoor makkelijker door algen aangetast en minder slijtvast. Ook wij hebben het voorheen gebruikt maar inmiddels hebben we het al in sommige tuinen moeten vervangen.” Liever kiest de hovenier daarom voor hard gesteente, bij voorkeur in donkere tinten. De hardste vormen van graniet zijn favoriet. “Iets poreus graniet kan ook als dat maar een goed drainerende onderlaag krijgt.” Een enkele keer valt de keuze op Oud-Hollandse betontegels. Vooral vanwege de moderne uitstraling.

Om meer contrast in een tuinontwerp te krijgen, combineert de hovenier verharding graag met halfverharding. Hij gebruikt liefst grind en split. “Beide materialen stralen sfeer uit.” Bij de aanleg van grindvlakken gebruikt hij als het even kan plastic platen van Nidagravel. Deze platen zijn verdeeld in kleine ‘honingraten’ waarbij het grind zich tussen de wanden vast zet. Met een onderlaag van puin en daarop wat zand komt het grind zo stevig vast te liggen en is onkruidgroei beperkt. Ander voordeel van deze manier van aanleg is dat de laag grind slechts 2 tot 3 cm dik hoeft te zijn en dus goed beloopbaar is. “Grind- of splitvlakken dienen in mijn tuinen vooral als decoratie, als contrast ook met de andere bestratingsvlakken.

Tuinschets.nl helpt je met advies, tips en ideeën graag op weg. Kom je er niet uit? Vraag ons om hulp.

Tuinschets aanvragen