Tip van de hovenier: grijze bestrating maakt andere kleuren mooier

In een tuin draait het om tal van onderdelen die samen een uitgebalanceerd geheel moeten vormen. Geen daarvan mag een hoofdrol opeisen. Ook bestrating niet. Tuinschets.nl vraagt hoveniers regelmatig om advies en tips. In dit artikel lees je meer over de keuze voor de juiste bestrating. Kiezen voor variatie en kleuren of soberheid en rust?

“Hoe rustiger, hoe beter.” Dat is de mening van de eerste hovenier die we spreken. In een tuin is volgens hem alles even belangrijk en is het daarom aan te bevelen om bij bestrating te veel kleuren en vormen te vermijden. “Je zit ten slotte op een terras om naar de omgeving te kijken. Niet naar het terras zelf.” Een terras moet volgens hem vooral functioneel zijn. Bij voorkeur kiest deze hovenier voor grijstinten. Op een opvallende kleur raak je volgens hem sneller uitgekeken. 

Rust in het eindbeeld

Klanten die reageren met de opmerking dat grijs wel erg saai is, probeert hij toch te overtuigen. “Grijs is een kleur die wijkt. Die andere kleuren mooier maakt. Daarom is grijs op het terras en de paden juist zo bruikbaar. Grijstinten passen ook bij elke gevelkleur.” Als we vragen naar een mogelijke mix aan bestratingmaterialen dan is het advies om niet in kleur maar eerder in afmetingen te variëren. “Ik maak een zo veilig mogelijke keuze waarmee een zo rustig mogelijk eindresultaat ontstaat.” Wat betreft afmetingen kiest deze hovenier bij voorkeur voor grote formaten op het terras, bijvoorbeeld vierkante betontegels, en kleiner materiaal als betonklinkers op de paden. Afhankelijk van het budget valt uiteraard ook te kiezen voor hardsteen.

Tuinschets.nl helpt je met advies, tips en ideeën graag op weg. Kom je er niet uit? Vraag ons om hulp.

Tuinschets aanvragen