Tips en ideeën voor een lange, smalle tuin

De lange, smalle tuin – ook wel pijpenla – is een beruchte tuinvorm. Aan de hoeveelheid vierkante meters ligt het meestal niet, het is het ruimtelijke gevoel dat in deze grondvorm vaak zo lastig te realiseren is. Het gebruik van dwarslijnen is hier onontbeerlijk. Door deze lijnen ontstaan enkele aparte tuinruimtes en wordt gelijktijdig een ‘breedtegevoel’ gecreëerd. Benauwdheid maakt zo plaats voor ademruimte.

(tekst gaat door onder de foto)

Het langwerpige oppervlak wordt verdeeld in twee bijna evenredige helften. De scheidingslijn bestaat uit twee hagen die onderling van hoogte verschillen. Deze hagen staan haaks op de grenslijnen en verspringen enigszins. Het voorste gedeelte van de tuin omvat een groot terras dat tegen de gevel gesitueerd is. Vanuit de huiskamer is het mogelijk zo op het terras aan te schuiven. Aansluitend aan dit terras ligt een kleine kruidentuin omgeven door een lage haag. Geurige en bloeiende kruiden bevinden zich dus binnen handbereik. Ook de haag heeft een verspringend patroon waardoor in de vormgeving een eenheid ontstaat met de hoge grenshagen. Boven de kruidentuin, parallel met de muur van het buurhuis, staat een dubbele pergola die hoog genoeg is om het zicht niet te belemmeren. Een perfecte groeiplaats voor een druif. Achter het kruidenvak is het pad zichtbaar dat helemaal achter in de tuin tegen de schuur eindigt. Hier komt een grote tuinvaas bijzonder mooi tot zijn recht omdat rechts en links ervan twee middelhoge hagen zijn geplaatst die deze blikvanger extra benadrukken. Halverwege de tweede helft van de tuin loopt een dubbele dwarslijn van lavendel. Deze lijn maakt de tuin voor het gevoel breder. De vier kleine, tegen elkaar groeiende bolbomen zorgen voor een piepklein pleintje.

(tekst gaat door onder de foto)

Ook in deze tuin is sprake van een tweedeling. De sfeer van het voorste gedeelte wordt bepaald door een spel van hoge en lage wintergroene hagen. Er ontstaat zo een afzonderlijke ruimte zonder dat deze geheel wordt afgesloten van de rest van de tuin. De lage hagen staan dicht tegen het huis en zorgen, vooral in de winter, voor een boeiend lijnenspel. In de haag vooraan rechts is een waterbol geplaatst. De beplanting, die hier tot aan de gevel komt, bestaat uit planten die deze sfeer van kabbelend water versterken. Vanuit de gevel loopt een brede strook van grote tegels het terras in. In het verlengde van deze lijn staat in de beplanting een opvallend tuinbeeld. Door een verspringing in het terras loopt de strook van tegels helemaal door tot achter in de tuin. Het uitzicht blijft dus behouden tot het achterste gedeelte van de tuin waar in dit geval een bank op een klein terrasje is geplaatst. De bank wordt ingebed tussen twee hagen zodat die alleen over de lijn van het pad zichtbaar blijft. De twee bomen die boven de hagen uitkomen, zorgen voor extra geborgenheid. Aan weerszijden van de bank staan twee kleine bomen. Extra breed wordt de tuin door het gazon in het midden. Dit gazon beslaat de gehele breedte van de tuin.

Deze afbeeldingen zijn vereenvoudigde voorbeeldschetsen. Het gaat hier puur om de vlakverdeling. Dit is dus geen realistische, visuele weergave van een tuinschets voor jouw tuin.

Tuinschets.nl helpt je graag op weg met tips en ideeën om zelf in de tuin aan de slag te gaan. Kom je er niet uit? Vraag ons om hulp.

Tuinschets aanvragen